Zero Waste Uitdaging – week 1

C21Week 1 van de Zero Waste Uitdaging zit erop! De wiki kende een vliegende start, en de nieuwsberichten op Facebook werden wijd en zijd gelezen.  Zoals jullie wellicht weten zal deze wiki enkel voor de deelnemers toegankelijk zijn. Gelukkig hebben jullie nog de C21-blog en zijn Facebookpagina om alle Zero Waste avonturen te volgen! In dit artikel krijgen jullie dan ook een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de eerste week. Het is maar een greep uit de creatieve, originele, en kritische bijdragen die door Hans, Saskia, Maarten, Stephanie, Janka, Kirsten, en mezelf gedeeld werden. Zo hadden we het op de wiki over uitdagingen rond…


 


Zeep

~ Vermijd vloeibare douchezeep in plastic flessen. Is vaste zeep een oplossing? ~

Stephanie:

Ik heb tot zover aldus geleerd dat zeep gewoon moet doen wat een zeep zou moeten doen, en dat is ervoor zorgen dat je een ‘clean’ en fris gevoel hebt maar dus niet dat je gaat ruiken als een kokosnoot of vanillestokje en je het gevoel hebt de afgelopen maanden als een godin op Bora Bora te hebben doorgebracht.

Wat betreft de Aleppo- zeep die ik vandaag gebruikt heb (dankuwel, mystery box) kan ik alleen maar getuigen van een positieve ervaring. De zeep rook oprecht lekker kruidig (deed me een beetje aan iets Oosters, hamam-achtig denken).

Deelneemster Stephanie probeerde Aleppo olijfoliezeep...

Deelneemster Stephanie probeerde Aleppo olijfoliezeep…


Verpakkingen

~ Weg met overmatige verpakking! Ga voor minder of herbruikbaar. ~

Saskia en Maarten:

Zorg ervoor dat je altijd een doosje meehebt, je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Vorige week was ik vb vergeten ontbijt te kopen. ’s Ochtend naar bakker gegaan met een brooddoosje bij de hand. Ok, toegegeven, ze keken wel een beetje vreemd, maar langs de andere kant, nu heeft de bakkersvrouw ook iets om thuis te zeggen.

Een ander minpuntje zijn de fairtrade bananen. Zo zijn de fairtrade bananen altijd nog eens extra verpakt. Ik vermoed dat dat is omdat de andere bananen gewogen worden en je zo geen fairtrade bananen kan kopen tegen de gewone-bananen-prijs. Jammer, want dit heeft er voor gezorgd dat ik de bananen deze keer links heb laten liggen.

Verpakte fairtrade bananen. Dilemma...

Verpakte fairtrade bananen. Dilemma…

Kirsten:

Toen ik vorige week naar de winkel ging, had ik het gevoel dat ik met meer plastic verpakking naar huis kwam dan met eten, ook al had ik er op proberen te letten. Alles leek echt in plastic verpakt te zijn en ik had daar nog nooit echt bij stilgestaan. […] op kot […] gebruik ik vaak tussenoplossingen waardoor mijn eten sneller klaar is (bijvoorbeeld in stukken gesneden aardappelen die je kan bakken, maar die jammer genoeg verpakt zijn in heel veel plastic en sowieso minder gezond zijn dan verse). Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een andere manier van koken en minder plastic te gebruiken.

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van rijst […] die los verpakt is. Verder had ik dan natuurlijk nog de groenten die ik gewoon zo, zonder plastic zakje of herbruikbaar groentenzakje, in mijn karretje heb gelegd en nadien heb meegenomen in mijn herbruikbare boodschappentas. Ook ’s morgens en ’s middags had ik geen afval. Hierdoor kan ik met trots meedelen dat ik vandaag echt ‘zero waste’ geweest ben.

Ik ging naar de winkel, en ik bracht mee...

Ik ging naar de winkel, en ik bracht mee…

Janka:

Bij deze uitdaging ging ik deze week al twee keer de mist in.

 • Maandag (de eerste dag dus al!) kreeg ik plots een volledig pak kleine drinkbusjes “appel-kers”. 2 liter appel-kers was mooi verdeeld in 10 schattige drinkbusjes. Enorm veel verpakking dus, maar deze vriendelijke attentie weigeren zou ook niet beleefd geweest zijn.
 • Hetzelfde probleem had ik woensdag toen ik plots 12 drinkbusjes van 0,2 liter cécémel kreeg omdat ik gecarpoold had. Ook hier weer: carpoolen is milieuvriendelijk, maar wist ik veel dat er zoveel afval bij kijken kwam! Opnieuw durfde ik niet te weigeren en nam ik de drinkbusjes aan.

De week start voor mij dus al met 22 overbodige drinkbusjes. Gelukkig zijn ze recycleerbaar en ik sorteer ze dan ook keurig. Een voordeel van dit extra afval is wel dat ik het van andere mensen gekregen heb, en dat ik nu anderen erop heb kunnen wijzen dat er ook alternatieven bestaan (bijvoorbeeld: als je mij drinken wilt geven, kan je ook grotere verpakkingen gebruiken). Op deze manier zijn er dus hopelijk nog 2 extra mensen die vanaf nu opletten bij het aankopen van “overtollige” verpakkingen!


Zakdoeken

~ Weg met papier, leve katoen! ~

Saskia en Maarten:

Al de hele week verkouden… Deze uitdaging was zeer toepasselijk geweest… Maar zat jammer genoeg niet in de doos! Toch gebruik ik stoffen zakdoeken, helemaal uit mezelf.

Hatsjoe! Deelneemster Saskia bespaart papieren zakdoekjes en gaat voor katoen. Wist je dat de papierindustrie nog steeds de 5de grootste vervuiler ter wereld is?

Hatsjoe! Deelneemster Saskia bespaart papieren zakdoekjes en gaat voor katoen. Wist je dat de papierindustrie nog steeds de 5de grootste vervuiler ter wereld is?


Winkeltas

~ Inkopen doen? Gebruik steeds een herbruikbare tas. ~

Hans:

Winkelen doe ik meestal met rugzak of een papierenwinkeltas (de huidige zak heb ik al zes maanden in gebruik). Plastic zakjes voor groenten en fruit zal ik proberen te vervangen door de herbruikbare zakjes uit de box. Plastic zakjes voor pistolets of croissants kan ik moeilijker vervangen, niet dat ik ze vaak nodig heb. Pistolets kan ik nu eenmaal niet onverpakt over de rolband laten gaan, in tegenstelling tot fruit met schil.


Voedsel

~ Gooi 30 dagen lang geen enkel restje meer weg. Niks, nada, noppes. Verzin manieren om ze te verwerken of maak er iemand anders blij mee. ~

Janka:

Wij toasten ons brood thuis! Een croque monsieur zorgt ervoor dat je het verschil echt niet proeft (of toch amper). Pain perdu is ook een heerlijk alternatief. Daarvoor moet het brood zelfs wat ouder zijn want anders dan valt je brood uiteen in de pan (voor zover mijn culinaire kennis mij dat toch inpraat).

C21:

Een tip die ik zelf onlangs pas ontdekt heb: het verwerken van oude bananen. Jullie kennen het wel, je koopt een tros bananen, en binnen een tijdspanne van 24u zijn ze allemaal veranderd van donkergroen naar donkerbruin. Bovendien weten we allemaal dat er niets, maar dan ook niets smeriger is dan een oude, melige banaan. Zelfs in een milkshake proef je de oude bananensmaak er dan door. Maar niet in dit recept! We maken… Bakbananen.

 • Stap 1: neem je oudste, bruinste banaan (zolang hij niet rot is vanbinnen natuurlijk).
 • Stap 2: doe suiker in een kommetje. Alle suiker is geschikt: bruine, witte, vanille, …
 • Stap 3: breek de banaan in 4 stukken. Wentel in de suiker.
 • Stap 4: bak lichtjes aan in boter of olie. De suiker zal karameliseren, en de bananen worden heerlijk zacht en smeuig, zoals op de BBQ. Bak niet te lang, of ze worden pap.
 • Stap 5: serveer.
 • (Tip: voeg tijdens het bakken eventueel een scheutje rum toe!)
Recept voor bakbanaan.

Recept voor bakbanaan.


Papier

~ Weg met post-itjes en notitieblokjes. Hergebruik en wees creatief. Beperk je prints en ga voor digitaal. ~

C21:

Na opzoekwerk over BPA’s, schadelijke hormonale stoffen die gebruikt worden bij de productie van plastic, moest ik vaststellen dat die blijkbaar ook in kassabonnetjes (thermisch papier) verwerkt zitten. Men raadt aan contact hiermee zoveel mogelijk te vermijden. In 2011 werd hier ook een wetsvoorstel voor ingediend in de Belgische Senaat. Zie ook dit verhelderende Wikipedia-artikel. Als notitieblaadjes zijn ze dus zeker niet geschikt. Kladpapier, oude voorschriften en ander papier zijn dat natuurlijk wel nog steeds.

Minder papier verspillen? Gebruik kladpapier en oude bonnetjes voor snelle nota's!

Minder papier verspillen? Gebruik kladpapier en oude bonnetjes voor snelle nota’s!


 

Advertenties
Getagged , ,

7 thoughts on “Zero Waste Uitdaging – week 1

 1. […] niet helemaal mee met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste […]

 2. […] niet helemaal mee met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de […]

 3. […] niet helemaal mee met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste […]

 4. […] besproken. Mogelijk wordt de deelnemerswiki ook voor iedereen opengesteld. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je nog meer lezen over de inspanningen van de deelnemers voor deze […]

 5. […] niet helemaal mee met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste […]

 6. […] avonturen, tips, en uitspattingen op deze blog en zijn Facebookpagina gepubliceerd. Een overzicht van week 1 konden jullie recent al lezen. Verder op de blog vind je ook meer informatie over het concept, de […]

Reacties zijn gesloten.

Advertenties