Zero Waste Uitdaging 1: ZEEP

C21Als jullie dit lezen hebben jullie ongetwijfeld al iets opgevangen over de Zero Waste Uitdaging. Nee? Wel, heel kort dan: 5 deelnemers krijgen 5 dozen met daarin uitdagingen rond afvalreductie die ze 30 lang moeten aangaan. De deelnemers delen hun ervaringen via een private wiki, en elke week worden ook hun belangrijkste avonturen, tips, en uitspattingen op deze blog en zijn Facebookpagina gepubliceerd. Een overzicht van week 1 konden jullie recent al lezen. Verder op de blog vind je ook meer informatie over het concept, de uitdagingen en de deelnemers van de uitdaging.

In deze aansluitende artikelreeks zal ik telkens ingaan op een specifieke uitdaging. Zo komen jullie te weten wat de uitdagingen inhouden, en waarom ze zo belangrijk zijn. Net als op de deelnemerswiki (niet toegankelijk) zal ik aandacht hebben voor een aantal puntjes:

Waarom zou je deze uitdaging aangaan?

Hoe pak je het aan?

Tips en ervaringen

Mijn uitleg over het hoe en waarom zal telkens worden afgewisseld met bijdragen en foto’s van de deelnemers. De eerste uitdaging die zal worden uitgediept is die rond zeep.

 


Zeep: de uitdaging

~ Vermijd vloeibare douchezeep in plastic flessen. Is vaste zeep een oplossing? ~

Wat? Probeer 30 dagen lang vaste zeep als alternatief voor douchegel in plastic flessen. Gebruik de zeep in de uitdagingsdoos of ga zelf op zoek!

Banner


 

Waarom zouden de deelnemers deze uitdaging aangaan?

Zeep gebruiken we vooral in vloeibare vorm (douchegel). Voordelen? Zacht voor de huid, en makkelijk te gebruiken. Nadelen? Vervuilende plastic flessen, prijs, en zetten aan tot verspilling (te veel gebruik per douchebeurt).

Hun promotie is grotendeels gebaseerd op marketing die moet maskeren dat elke zeep dezelfde functie en werking heeft, en buiten de artificiële geur en ‘speciale ingrediënten’ identiek is aan elke andere zeep. Een goedkoop alternatief dat lang meegaat, en bovendien komt in minimale verpakking, is vaste zeep.

Shampoos zijn nog een heel ander verhaal. De belangrijkste ingrediënten van shampoo’s zijn sodium sulfaten, chemische componenten die ook gebruikt worden in producten voor het schoonmaken van industriële machines, vloeren, en auto’s. Het probleem is dat ze té effectief zijn wanneer ze gebruikt worden als shampoo. Ons haar bevat namelijk een natuurlijke olie, sebum, die het glans en textuur geeft. Vanuit dermatologisch standpunt is het de ideale conditioner. Wanneer je je haar wast met shampoo gebeurt het volgende:

  1. De shampoo verwijdert al het sebum uit het haar;
  2. Dit zorgt na drogen voor dof en droog haar, aangezien alle olie verwijderd is (denk aan statisch haar);
  3. Dit effect wordt tegengegaan door aanbrengen van conditioner, in feite een chemisch vervangmiddel voor de natuurlijke oliën die je net hebt afgewassen;
  4. Door de volledige verwijdering van sebum gaat het lichaam overcompenseren door te veel sebum te produceren, waardoor je haar juist sneller té vettig wordt;
  5. Je haar wordt knaloranje en al je vrienden, maar vooral je vijanden, lachen je uit (laatste effect niet bewezen).

Vooral dit laatste is een pervers effect, want het werkt door op lange termijn. Ook als je stopt met het gebruiken van dit soort shampoos zal je lichaam nog een tijdje overcompenseren, waardoor je haar lange tijd vettig kan blijven. Zo wordt ons haar afhankelijk van de shampoo, en komen we terecht in een cyclus. Ooit de instructies op een shampoofles gelezen? Elke fabrikant zal je aanraden het haar twee keer in te zepen en uit te wassen. Dit is compleet nutteloos, en zeker niet voordelig voor je haar. Het is een bekende marketingtechniek om, indien je de verkoop van een product niet kunt verhogen (want iedereen koopt shampoo), ervoor te zorgen dat het verbruik bij de consumenten verhoogt. Haar is bovendien, net als nagels, dode materie. Je kan het niet “revitaliseren” of er “vitaminen aan toevoegen” (tenzij je de Necromancer van Dol Guldur bent natuurlijk. Dan zal je haar er zijdezacht uit zien!).

Ten slotte bevatten zowel zeep als shampoo vaak ingrediënten die slecht zijn voor het milieu: zepen met scrubs bevatten microplastics (de bolletjes in je zeep) die in het water terechtkomen, en bepaalde stoffen zorgen voor een wildgroei aan resistente bacteriën in onze riolen en rivieren.

 

Hoe kunnen de deelnemers het aanpakken? Je leest het op de tweede pagina!

 

Advertenties
Getagged , ,

2 thoughts on “Zero Waste Uitdaging 1: ZEEP

  1. […] week werd al ingegaan op de uitdaging rond zeep. Deze week gaat het over […]

Reacties zijn gesloten.

Advertenties