Zero Waste Uitdaging 1: ZEEP

Hun tips en ervaringen?

Ik pik er even het inspirerende verhaal uit van Stephanie, deelneemster aan de Zero Waste Uitdaging.

Eerste dag Zero Waste uitdaging. En het begon meteen al goed. Na mijn 3-wekelijkse looptraining (nog enkele weken tot de 5 km!) was het tijd om te douchen. Laat ik maar meteen die zeep uit de mystery box proberen. Zo’n grote stap is dit overigens niet voor mij. Al sinds enkele maanden ben ik overgestapt op vaste zeep met het idee iéts milieuvriendelijker om te gaan met mijn producten. Natuurlijk liet ik mij verleiden om het eerste, beste en grootste blok zeep dat ik kon vinden te kopen. Bij thuiskomst en na verder onderzoek bleek dat er natuurlijk wel iets inzat dat leek op palmolie. Maar goed, gekocht is gekocht en ik ben toch begonnen met die blok zeep te gebruiken. Ondertussen is de zeep nog maar half (gaat echt lang mee) en heb ik eigenlijk geen verschil gemerkt. Ook kan ik even opmerken dat ik de enige in mijn familie ben die deze zeep gebruikt en het dus wel extra moeilijk is om van die andere geurtjes (die vaak véél sterker zijn en dus verleidelijker) af te blijven. Maar goed, de aanhouder wint, I guess?

Vandaag was het dus niet zozeer wennen aan het feit dat de zeep niet uit de fles komt maar wel aan de geur. Dat was trouwens bij die eerste blok (waar palmolie in zat) ook het geval. En volgens mij is dit allemaal marketing: als je de zeep koopt ruikt deze zeer sterk. Maar de eerste dagen nadat je het papiertje eraf hebt gehaald moet je al echt aan de blok gaan ruiken en snuiven om de geur terug te herkennen. Op het eerste zicht kan je dan misschien denken dat je niet lekker ruikt als je uit de douche komt omdat je geurloze zeep hebt gebruikt maar niets is minder waar. Ik heb nog nooit, maar dan ook nooit een ervaring gehad waarbij ik me met vloeibare zeep heb gewassen en waarbij ik die geur een uur na het wassen nog altijd rook. Misschien ligt dat aan de liters parfum die ik nadien gebruik, maar ik geloof er gewoon niet in. Mijn ervaring heeft me geleerd dat je helemaal niet (langdurig) gaat ruiken naar de zeep die je gebruikt. En ik heb ook nog nooit het gevoel gehad in de douche dat ik onder een waterval op een of ander tropisch eiland stond terwijl ik mij inzeepte (maak u geen illusies!). Ik heb tot zover aldus geleerd dat zeep gewoon moet doen wat een zeep zou moeten doen, en dat is ervoor zorgen dat je een ‘clean’ en fris gevoel hebt maar dus niet dat je gaat ruiken als een kokosnoot of vanillestokje en je het gevoel hebt de afgelopen maanden als een godin op Bora Bora te hebben doorgebracht. Wederom: maak u geen illusies!

Deelneemster Stephanie probeerde Aleppo olijfoliezeep...

Deelneemster Stephanie probeerde Aleppo olijfoliezeep…

Wat betreft de Aleppo- zeep die ik vandaag gebruikt heb (dankuwel, mystery box) kan ik alleen maar getuigen van een positieve ervaring. De zeep rook oprecht lekker kruidig (deed me een beetje aan iets Oosters, hamam-achtig denken). Een groot verschil met vloeibare zeep is dat deze zeep niet zo hard schuimt op het washandje, maar uiteindelijk is dat ook maar bijzaak (meer schuim betekent niet per sé meer proper, right?). Ik heb het zeepblokje uiteraard in een zeephoudertje gelegd (staat zeer primitief tussen al die bussen die de rest van mijn familie gebruikt). Na afloop heb ik het gevoel fris en proper te zijn, is mijn geweten gesust (oef, toch al geen half regenwoud op mijn lijf gesmeerd) en na grondige inspectie (even ruiken onder de oksels-sorry, dit is mijn badkamer) is de zeep goed bevonden door mijzelf in hoogsteigen persoon. Nu maar hopen dat ik de komende week geen nare huidreacties krijg (kan altijd!) en dat ik ook ga kunnen afblijven van de badschuim (in plastic fles uiteraard) die verleidelijk lonkt naast de kraan. Mijn zotte aankoop van de halve Ici Paris XL afgelopen week om mijn depressie te sussen is uiteraard ook niet echt bevorderlijk. Enfin. Dag 1-Aleppo zeep was alleszins een succes. Tot de volgende!


Zo, de eerste uitdaging werd bij deze wat belicht. Andere volgen nog. Binnenkort lezen jullie ook het overzicht van week 2, die stilaan op zijn einde loopt. De laatste nieuwtjes krijg je steeds via de Facebookpagina van de blog. Veel leesplezier!
 

Advertenties
Getagged , ,

2 thoughts on “Zero Waste Uitdaging 1: ZEEP

  1. […] week werd al ingegaan op de uitdaging rond zeep. Deze week gaat het over […]

Reacties zijn gesloten.

Advertenties