Zero Waste Uitdaging – week 3

C21Kijk snel in je achteruitkijkspiegel! Daar gaat week 3 van de Zero Waste Uitdaging! Ook deze week waren er veel bijdragen op de wiki, waaronder een heleboel foto’s. De week die nu loopt, van dinsdag 25 maart tot en met woensdag 2 april, is de 4de en laatste week van de Zero Waste Uitdaging! Het einde van die week zal bekroond worden met de vaste artikels, maar ook met speciale uitdagingen en activiteiten, zowel op deze blog als op de C21 Facebookpagina. Na het einde van de uitdaging zal ook één deelnemer (of deelnemersteam) een mooie prijs in ontvangst krijgen. De winnaar zal gekozen worden op basis van inzet, originaliteit, en creativiteit.

Daarnaast echter ook nog fantastisch nieuws, heet van de naald! Steven Vromman, aka Low Impact Man, bekend van zijn blog, lezingen, en reportagereeks op Canvas, besteedt in zijn laatste artikel aandacht aan de Zero Waste Uitdaging! In de reeks ‘inspirerende voorbeelden’ nog wel. Opnieuw een grote dankjewel aan de enthousiaste deelnemers die dit alles mogelijk maken!

Waar het vandaag natuurlijk ook om draait, is dat jullie opnieuw een overzicht van de meest creatieve, originele, en kritische bijdragen die door Hans, Saskia, Maarten, Stephanie, Janka, Kirsten, en mezelf op de (geheime!) wiki gedeeld werden. Dit zijn de uitdagingen waar deze week het meest rond de doen was…


Water

~ Nu ook gratis uit de kraan! ~

Kirsten:

Ik dacht dat deze uitdaging voor mij het moeilijkste zou zijn van allemaal. Zo drink ik thuis wel kraantjeswater, maar op kot leek mij dit niet zo smakelijk. Dit omdat het water heel hard naar chloor ruikt en […] smaakt. Daarom gebruikte ik altijd flesjes water die gemakkelijk mee te nemen waren, maar die ik eigenlijk nooit hergebruikte. Als ik hier nu aan denk, moet ik eerlijk toegeven dat ik me een beetje schaam. Ik heb vorig jaar gedurende 1 week geprobeerd om via een kan met een zuiveringsmechanisme over te schakelen op kraantjeswater, maar ondanks het zuiveringsmechanisme bleef het water slecht smaken. Hierdoor ben ik er heel snel mee gestopt en heb ik het doorzettingsvermogen waar ik anders zo trots op ben, gewoon aan de kant gezet.

Nu weet ik echter dat ik het water gewoon even moet laten luchten en dat chloor heel snel verdampt. Op een half uur tijd ruik je echt geen chloor meer en met de verdwijnende geur, verdwijnt ook de chloorsmaak. […] Het zuiveringsmechanisme gebruik ik niet meer. Ik weet ondertussen dat dit helemaal niet nodig is, omdat kraantjeswater op zich eigenlijk al heel goed gecontroleerd wordt. Het is echt een wereld van verschil. Ik ben blij dat ik nu gewoon een drinkbus kan vullen in plaats van voortdurend naar de winkel te moeten om een zwaar pak water mee te nemen en op deze manier heel veel plastic te verbruiken. Dit is dus zeker een verandering om te behouden en ik heb uiteindelijk echt geen last gehad om deze gewoonte te veranderen.

De drinkbus van deelneemster Kirsten.

De drinkbus van deelneemster Kirsten.


Voedsel

~ Gooi 30 dagen lang geen enkel restje meer weg. Niks, nada, noppes. Verzin manieren om ze te verwerken of maak er iemand anders blij mee. ~

Saskia en Maarten:

Ter illustratie van de gouden regel: restrijst (ca 3-4 dagen oud) met restknoflook, restvenkel en restspinazie. Jummie!

Restrijst met restgroenten. Jummie!

Restrijst met restgroenten. Jummie!

In deze categorie: een persoonlijke reflectie over vegetarisme/flexitarisme… Het moet er even uit! Hoewel deze uitdaging ons in de eerste plaats doet focussen op het afval dat in onze terechtkomt, is het zonder twijfel even goed om ook eens de denkoefening te doen voor alle vervuiling die in de productieketen wordt aangemaakt (zoals Sebastiaan wèl doet voor zeep, bijvoorbeeld, wanneer hij het heeft over palmolie… vreemd… waarom niet voor eten?). En dan kan je er niet onderuit:
Vlees vervuilt. Dat is een feit. Vlees vervuilt meer dan planten.

De volledig ethisch mens bestaat niet. Die pleegt zelfmoord, want de goede keuze bestaat niet. Je kan alleen maar je best doen. Ik heb al vaak met de handen in het haar gezeten bij het kiezen tussen twee goede zaken: waarom kiezen voor het gezonde en glutenvrije quinoa, terwijl de boeren in het zuiden door de populariteit van het goedje hun eten zelf niet meer kunnen betalen? Waarom kiezen voor fairtrade als de producten klein verpakt worden en van aan de andere kant van de wereld komen? […]

Ik zeg niet dat ik altijd de juiste keuze maak. (Ik fiets vooral niet graag, en Maarten heeft een bedrijfswagen…). Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je regelmatig eens afvraagt:”wat is in deze situatie de keuze die de wereld het minste schade berokkent?” en: “wat kan ik zelf aan?”Ervoor kiezen om zo weinig mogelijk vlees te eten, is in dit geval net die afweging die ik in dit geval voor mezelf heb gemaakt. En ja, bij gelegenheid eet ik vlees; als anderen mij het aanbieden. Maar ik weet dat vlees vervuilt, dat het stukje dier op ons bord de wereld bedreigt. Net als afval. Daarom vind ik dat deze keuze ook binnen deze uitdaging past (een uitdaging, die toevallig ook tijdens “Dagen Zonder Vlees” valt… kan het toepasselijker?). Door vlees te weigeren, weiger je ook de hele productieketen die aan haar bestaan voorafgaat.


Zeep

~ Vermijd vloeibare douchezeep in plastic flessen. Is vaste zeep een oplossing? ~

 Janka:

Ik ben de eerste week stiekem gewoon de vertrouwelijke vloeibare zeep in flessen blijven gebruiken (*busted*!). De reden waarom wij thuis deze zeep gebruiken is dat we altijd weer zeepresten in de randen van de douche/bad terugvinden. Om de een of andere reden helpt gewoon naspoelen niet en is het steeds weer nodig om goed te schrobben of om er een of ander poetsproduct bij te halen. Dit heeft dan twee nadelen: schrobben zorgt ervoor dat je terug begint te zweten en je je opnieuw moet wassen (merk de visieuze cirkel op!), en poetsen betekent waarschijnlijk niet-milieuvriendelijke stoffen + het afval van de fles waar het product inzit. Je hoort het al: een vrij ingewikkelde reden om geen zeep te gebruiken.

Bovendien zijn er nog 2 andere dingen […]:

 1. Eerst en vooral was ik mij niet iedere dag met zeep. Ik heb mij vroeger eens laten wijsmaken dat dat niet zo gezond is. Op het internet vind je er ook wel wat informatie over. Wel spoel ik mij iedere dag af met water, dit ofwel in een korte douche, ofwel gewoon aan de lavabo. Op die manier heb ik geen probleem met afval van zeep, of met zeepresten in mijn douche. Double win! […]
 2. Vervolgens was ik mij ook soms met shampoo. Ook hier weer een afvalvrijer initiatief want ik gebruik gewoon het schuim van mijn haren voor de rest van mijn lichaam. Het is dus niet zo dat ik extra veel shampoo neem. Voor ik dit hier neerpende, heb ik eerst eens gekeken op internet of ik mij niet totaal belachelijk zou maken als ik dit hier opschreef. […] Tuurlijk mag dat, het is ook maar een zeep als een andere. Wel is het zo dat er uiteraard een reden is waarom shampoo meer voor de haren dan voor het lichaam dient. Shampoo ontvet, dus als je het dagelijks voor je lichaam zou gebruiken, dan zou het kunnen dat je huid iets droger wordt. Niet om dagelijks te doen dus, maar soms kan zeker geen kwaad!
Een voorbeeld van vaste zeep, deze op basis van olijfolie.

Een voorbeeld van vaste zeep, deze op basis van olijfolie.

Dan, eindelijk, het vaste-zeep-verhaal! Voor het moment zit ik in het buitenland en ik heb vroeger al meermaals meegemaakt dat mijn vloeibare zeep uitgelopen was in mijn bagage. Ditmaal geen probleem: de zeep neemt bijna geen plaats in, en kan niet uitlopen. Gewoon in een washandje steken zoals hierboven al vermeld werd, en het is ideaal om te reizen! […]

De zeep die ik gebruik is niet die van de mystery box, maar wel een oude blok zeep die ik thuis nog had liggen (eerst opgebruiken wat al open is!). Zoals Stephanie al zei ruikt de blok na al die maanden al een pak minder goed, maar eens je hem nat maakt en op je washandje wrijft, vind ik dat het minstens zo goed ruikt dan vloeibare zeep. Ook vind ik eigenlijk dat je vaste zeep net iets langer op je lichaam blijft ruiken dan vloeibare zeep (maar dat kan ook mijn verbeelding zijn).

Kirsten:

Deze uitdaging ben ik echt onmiddellijk gestart nadat ik mijn mystery box had. Ondertussen gebruik ik dus zo’n 3 weken een vaste blok zeep. Er zaten er twee verschillende in de doos, maar natuurlijk ging ik voor het meest aantrekkelijke pakje met bloemen op. Deze had in het begin ook een heel lekkere bloemengeur, maar deze is nu niet meer te bespeuren […].

Ondertussen heb ik wel gemerkt dat mijn huid wat droger aanvoelt dan wanneer ik douchegel gebruik, maar dat kan ook aan mij liggen. Ik heb een vrij gevoelige huid en gebruik momenteel een blok vaste zeep met een parfum op. Het zou dus best kunnen dat als ik bijvoorbeeld zeep gebruik op basis van olijfolie dat dit niet zo zou zijn. Verder heb ik de gewoonte om mezelf elke dag te wassen met zeep en nu las ik net in het verhaal van Janka, dat dit eigenlijk niet zo goed is voor je huid. Dus zoals ik al zei zal mijn droge huid eerder voortkomen vanuit mijn eigen gewoonten dan het feit dat ik mezelf nu was met een blok vaste zeep. Misschien is het tijd dat ik eens een andere soort zeep probeer en dat ik volgende week mijn ervaringen hier nog snel over deel. To be continued

Zeep als uitdaging...

Zeep als uitdaging…

Stephanie:

Leuke website gevonden voor degenen die wegwijs willen raken in de zeepwereld (onder palmolie).

Saskia en Maarten:

Ik merk dat mijn mededeelnemers de zeep goed bevinden, en kan hen hier enkel in bijtreden… Het was geen enkel probleem voor ons om over te schakelen op vaste zeep […].

Enthousiast als we zijn, zijn we nog een stapje verder gegaan. Zeep: allemaal goed en wel, maar wat doe je met je haar? Haar haar haar! Het is geen optie om je haren in te smeren met zeep. Dat vertelde ook onze patroonheilige, ons Bea Johnson. Ik geloof wat zij zegt.

Maar in de Lush kan je hiervoor een oplossing vinden. Vorige zaterdag kwamen we toevallig in Antwerpen, en daar is zo’n winkel. In de Lush kan je heel wat ter plaatse gemaakte cosmetica kopen. De spulletjes liggen allemaal los in de winkel, dus als je je eigen doosje meebrengt, kan je helemaal zero-waste gaan! Wij gingen dus voor shampoo. Check: de shampoo-bar.

Shampoobars in de Lush in Antwerpen.

Ik ben alvast verkocht. En niet alleen omdat alles met dit stuk shampoo zo gezellig schuimt wanneer je onder de douche staat. Het werkt ook echt! Mijn haar heeft niet gereclameerd. Bovendien zalig voor op reis! Gedaan met (angst voor) uitgelopen flessen!

Het prijskaartje… dat vormt voor sommigen misschien een afknapper. Voor één rondje schuim betaal je ongeveer 9 euro. Toch denk ik dat je niet kan sukkelen; voor biologische shampoo’s heb ik al meer betaald, en dit is een kwaliteitsvol product (vegan-proof en al!), waar je bovendien een hele tijd mee kan wassen (één blokje vormt het equivalent van 3 flesjes van 250 ml). Voor meer info.

Trouwens, nu we toch in de Lush waren… We namen ook meteen een doosje tandpastablokjes mee. Ik vind ook deze tandpastablokjes zeer handig, niet in het minste om de afvalberg te verminderen (wat doen jullie zoal met jullie afgedankte tandpastatubes…?).

Saskia/Maarten

Breath of God tandblokjes.


Verpakkingen

~ Weg met overmatige verpakking! Ga voor minder of herbruikbaar. ~

Janka:

Afval vermijden als je niet thuis of op vakantie bent: hoe meer ik er over nadenk, hoe belangrijker het lijkt. Op vakantie heb ik precies veel meer afval dan thuis. Je gaat bijvoorbeeld sneller grijpen naar de handige meeneemverpakkingen die je makkelijk in je rugzak kan steken. In een andere rubriek schreef ik al dat je eigen grote blok zeep meenemen ervoor zorgt dat je niet de duizenden verschillende kleine zeepflesjes van in de hotels moet gebruiken. Vandaag heb een paar andere ervaringen opgedaan.

Een bekende ervaring voor velen is dat je niet in alle landen water uit de kraan mag drinken. Ook ik mag dit een week niet en greep daarom naar onderstaand alternatief. Op mijn kamer heb ik een fles van 10 liter staan. Met een klein beetje moeite vind je zo een fles en kan je kleinere flesjes of je eigen drinkfles vullen!

Een ander handig prulletje is dat wanneer je een broodje gaat uithalen (ik zeg uiteraard dat ik het onmiddellijk opeet, dus dan krijg ik het niet in een zakje, maar op een bordje mee), je altijd servetjes meekrijgt. Meestal zitten ze al rond je broodje, en … meestal heb ik ze ook niet nodig. Ik bewaar al deze servetjes en gebruik ze op momenten wanneer ik een gewone stoffen handdoek niet kan gebruiken.

Ook Dr. X probeert wanhopig te ontsnappen aan verpakkingsafval!

Ook Dr. X probeert wanhopig te ontsnappen aan verpakkingsafval!

Een ander ding waar ik mee verveeld zit, is dat ik op vakantie liefst zo weinig mogelijk met mij meedraag. Een rugzak, met op het einde van de dag een lege boterhammendoos, een leeg koekdoosje… in, vind ik maar niets. […] Idem voor in het vliegtuig. Ik heb altijd mijn eigen proviand mee en zit bovendien ook nog eens op de limiet van het maximum gewicht. Alle gaatjes van de handbagage worden dus ook opgevuld, en de boterhammendoos moet daarom plaats maken voor boterhammen in boterhamzakjes die ik makkelijker overal tussen kan duwen. Maar! Maak jullie geen zorgen, deze zakjes gooi ik niet weg en gebruik ik gedurende de hele reis. Net zoals bij het water, koop ik grote koekjesverpakkingen, en steek ik het aantal koekjes dat ik per dag wil consumeren in zo een zakje. Zo heb ik tussendoor iets om te knabbelen, en vermijd ik toch weer een beetje afval.

Voor dit laatste heeft C21 een mogelijke oplossing: de Japanse kunst van de “Furoshiki“, of het verpakken van voedsel (of andere zaken, zoals cadeautjes) in linnen. In mensentaal? Met een paar handige technieken kan je je volledige lunch verpakken in een gewone (hand)doek. Hieronder zie je een filmpje hoe je het kan doen.

Fruit kopen op vakantie vind ik wel makkelijker. In België woon ik bij mijn ouders en doen zij de inkopen voor mij. Op vakantie beslis ik zelf wat en waar ik koop. Bovendien is het geweldig om de sfeer op te snuiven op een buitenlandse markt. Geen groentenzakjes voor mij deze keer! Alles in de rugzak!

Wat de etensrestjes betreft is het natuurlijk wel moeilijker om op reis pot en pan eens te voorschijn te halen. Maar alles wat we mee kunnen nemen van restjes, nemen we mee. Gisteren heb ik de restjes van de nootjes op café meegenomen in een zakje om ’s avonds gezellig op de kamer verder op te eten (jawel, hier kregen we echt 500 gram nootjes bij een glas Sprite! Niet zoals in België waar je potjes nootjes voor je drinken op is). Eergisteren hebben we een half broodje opgerold in een servet om in de namiddag verder op te eten. Eigenlijk is het buiten afval vermijden, ook nog eens goed voor je portemonnee!

Saskia en Maarten:

Zaterdag: Ingepakte paprika’s in de Albert Hein! (we kochten deze niet, natuurlijk…).

Apart verpakte paprika's in de Albert Heijn... Te vermijden!

Apart verpakte paprika’s in de Albert Heijn… Te vermijden!

Maandag: Voorzien op de aankoop van losse eieren… Maar het mocht niet zijn!

To egg, or not to egg...

To egg, or not to egg…


Advertenties
Getagged , ,

9 thoughts on “Zero Waste Uitdaging – week 3

 1. […] Zero Waste Uitdaging – Week 3 ~ Steven Vromman, a.k.a. ‘Low Impact Man’, wijdt een artikeltje aan de Zero Waste Uitdaging! […]

 2. […] met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de […]

 3. […] met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste nieuwtjes krijg je […]

 4. […] jullie elke week meer uitleg over een specifieke Zero Waste uitdaging. De deelnemers hebben net week 3 afgerond, en hebben dus al heel wat ervaring kunnen opdoen. Mijn verteerbare theoretische uitleg […]

 5. […] met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste nieuwtjes krijg je […]

 6. […] jullie elke week meer uitleg over een specifieke Zero Waste uitdaging. De deelnemers hebben net week 3 afgerond, en hebben dus al heel wat ervaring kunnen opdoen. Mijn verteerbare theoretische uitleg […]

 7. Sebastiaan schreef:

  Leuke tip Re-saar-cle!

 8. Re-saar-cle schreef:

  Tip voor Janka: bij webshop Kudzu verkopen ze wasbare herbruike lunchzakjes met een leuke print!

Reacties zijn gesloten.

Advertenties