Zero Waste Uitdaging 3: VERPAKKINGEN

C21Zero Waste? Zero problem! In deze artikelreeks krijgen jullie elke week meer uitleg over een specifieke Zero Waste uitdaging. De deelnemers hebben net week 3 afgerond, en hebben dus al heel wat ervaring kunnen opdoen. Mijn verteerbare theoretische uitleg over hoe en waarom wordt hier dan ook afgewisseld met hun ervaringen. Net als op de deelnemerswiki (geheim!) zal ik aandacht hebben voor een aantal puntjes:

Waarom zou je deze uitdaging aangaan?

Hoe pak je het aan?

Tips en ervaringen

Vorige week werd al ingegaan op de uitdaging rond deodorant. Deze week gaat het over verpakkingen.

 


Verpakkingen: de uitdaging

~ Weg met overmatige verpakking! Ga voor minder of herbruikbaar. ~

Wat? Weg met overmatige verpakking! Ga 30 dagen lang voor minder of herbruikbaar. Doe zoveel inspanningen als je mogelijk of nodig acht. Denk eraan: eerst “Refuse“, dan al de rest! Wees creatief!

Banner


 

Waarom zouden de deelnemers deze uitdaging aangaan?

Zoals jullie al eerder konden lezen is de Zero Waste Uitdaging geïnspireerd op de Zero Waste blog van Bea Johnson. Samen met haar gezin vult ze nog geen halve zak met restafval per jaar, en dit door een slimme combinatie van effectieve tips en ideeën. De ‘Zero Waste‘-slogan is simpel:
Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)‘.
De uitdaging rond verpakkingen is de grootste die er is, en ook degene die de meeste impact kan hebben. Tegelijk kan hij op heel veel verschillende manieren worden ingevuld, waardoor de deelnemers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Bovenstaande slogan kan echter in alle gevallen als duidelijke richtlijn dienen. Daarom even een korte uitleg.

 • Refuse (Weiger): de eerste en belangrijkste stap is steeds om er voor te zorgen dat je geen afval hébt. Vermijd verpakkingen. Vermijd etensrestjes door minder de koken. Vermijd zaken die je niet nodig hebt. Weiger wegwerpproducten. Ga waar mogelijk altijd voor afvalloos.
 • Reduce (Verminder): als je afval niet kan vermijden, kies dan voor alternatieven die minder vervuilend zijn. Ga voor producten in bulk. Kies alternatieven met minder verpakking. Koop minder en gerichter. Gebruik een boodschappenlijstje en vermijd impulsaankopen.
 • Reuse (Hergebruik): hergebruik waar mogelijk. Denk aan herbruikbare boodschappentassen, poetshulpmiddelen, verpakkingen, …
 • Recycle (Recycleer): recycleer het afval dat je niet kan vermijden. Let hier heel goed mee op! We vergeten vaak dat:
  • Recycleren vaak nauwelijks energie bespaart.
  • Gerecycleerde producten vaak veel minder waard zijn dan het originele materiaal (downcycling).
  • Het is dan ook om deze redenen dat recyclage pas op de voorlaatste plaats komt! Het is dus zeker nooit de eerste stap!
 • Rot (Composteer): gebruik de GFT-bak of composteer op een andere manier (wormenbak, composthoop, bokashi, …).
It's the Ciiiiiiiiiiiiiiircle of Life!

It’s the Ciiiiiiiiiiiiiiircle of Life!

De uiteindelijke bedoeling is om ons restafval zo veel mogelijk te beperken. Restafval belandt in de gewone vuilbak/afvalzak, en wordt afgevoerd naar vuilnishopen of verbrandingsinstallaties. Het hoeft niet gezegd te worden dat er enorme investeringen nodig zijn om allemaal te verwerken. Bovendien komt ons restafval vaak in de natuur terecht, waar het een enorme schade kan aanrichten. Een onnozel plastic zakje kan 1000 jaar overleven, en tijdens zijn leven tientallen dieren verstikken of vergiftigen.

Kortom, het is zoveel beter om verpakkingen gewoon te vermijden in plaats van ze te moeten recycleren, of nog erger, ze weg te moeten gooien.

Hoe kunnen de deelnemers het aanpakken? Wat zijn hun tips en ervaringen? Je leest het op de tweede pagina!

Advertenties
Getagged , ,

2 thoughts on “Zero Waste Uitdaging 3: VERPAKKINGEN

 1. […] week werd al ingegaan op de uitdaging rond verpakkingen. Deze week gaat het over […]

Reacties zijn gesloten.

Advertenties