Zero Waste Uitdaging – week 4

C21Het is gebeurd! Week 4 eindigt vandaag, op woensdag 2 april. Op dit moment hebben de 5 deelnemers 30 dagen Zero Waste Uitdaging achter de rug. Wat staat hen nu nog te wachten? Allereerst zal er een prijs worden uitgereikt aan de deelnemer (of deelnemerspaar) die het meeste creativiteit aan de dag heeft gelegd! De beoordeling gebeurt op basis van een algemene indruk (bijdragen, originaliteit, …) en is niet gebaseerd op punten. Hierover meer in een volgend artikel.

Vorige week bracht ons ook onder de aandacht van Steven Vromman, onze eigen Belgische Low Impact Man. Zijn artikeltje over onze Zero Waste Uitdaging zorgde voor een verdubbeling van het aantal volgers van de blog! Niet alleen op de Facebookpagina, maar ook op de C21-blog werden opmerkingen achtergelaten door enthousiaste nieuwe lezers.

Vandaag krijgen jullie opnieuw een overzicht van de meest creatieve, originele, en kritische bijdragen die door Hans, Saskia, Maarten, Stephanie, Janka, Kirsten, en mezelf op de (geheime!) wiki gedeeld werden. Dit zijn de uitdagingen waar deze week het meest rond de doen was…


Voedsel

~ Gooi 30 dagen lang geen enkel restje meer weg. Niks, nada, noppes. Verzin manieren om ze te verwerken of maak er iemand anders blij mee. ~

C21:

Ik wil hier ook even een lans breken voor ongesneden brood. Sinds een aantal weken ben ik fan. Ik hield nooit echt van dunne, droge sneedjes, en qua beleg ben ik vrij eenvoudig. Charcuterie is bijvoorbeeld iets dat ik nooit echt eet. Het kopen van ongesneden brood bij de bakker is in dit geval om verschillende manieren voordelig:je brood blijft langer goed,het is goedkoper (je betaalt tot 10 cent voor het snijden per keer), het is makkelijker om op herbruikbare broodzakken over te schakelen en, en dit is voor mij misschien wel de belangrijkste reden, het heeft gewoon iets ambachtelijk om een paar dikke, grove sneden brood met een lekker stuk kaas mee te nemen als lunch. Ideaal voor bij de soep ook.

Dit klinkt misschien overdreven, maar ik ben echt veel liever brood gaan eten sinds ik het zelf snij. Als je vaak beleg eet dat echt tussen twee boterhammen moet zitten is het waarschijnlijk wel iets minder interessant. Ook hier kan je echter creatief zijn: confituur en choco gaat er gewoon bovenop, kaas neem ik als gesneden blok(jes) mee bij de lunch, enz…

Drie wespen en een ongesneden brood

Drie wespen en een ongesneden brood

Risotto is een ideale restjesmaaltijd. Het enige dat je hoeft te doen is je risotto maken, om dan op het einde je ingrediënten naar keuze toe te voegen (groenten, vis, vlees, restjes stoofsel, …). Je vind enkele van mijn favoriete recepten hieronder. Wat als je nu echter nog restjes risotto overhebt (dus restjes van de restjesmaaltijd)? Terug opwarmen heeft niet veel zin, want dan is alles kapotgekookt. Koud eten is wel ok, maar toch niet zo lekker als warm. Waar ik laatst nog op ben uitgekomen is gebakken risotto. Gewoon de overgebleven risotto tot balletjes of platte koeken vormen, en bakken in olie! Een voorbeeld van een recept vind je hier en hier. Op zich is het eenvoudig, een beetje zoals bij kroketten: indraaien in licht geklopt eiwit en dan paneermeel er rond. Mijn favoriete risottorecepten ten slotte (meeste van Jamie Oliver):

Quinn Dombrowski/Wikimedia Commons

Mmmmh, risotto…

Saskia en Maarten:

Ja, eigenlijk mag dat een gouden regel zijn: brood over? Met wat boter in de pan! Rijst over? Gooi er wat look en groenten bij, en in de pan! Pasta over? Idem! Experimenteren mag, en meestal mag het resultaat er zijn.


Papier

~ Weg met post-itjes en notitieblokjes. Hergebruik en wees creatief. Beperk je prints en ga voor digitaal. ~

Saskia en Maarten:

Deze uitdaging zat ook in onze doos. Onze 30 dagen zijn bijna om, dus hieronder noteer ik even mijn bevindingen:

 • De post-its en notitieblokjes vervangen door achterkantjes van papier vond ik alvast geen probleem. Zelfgemaakte notitieblokjes zien er zelfs cool uit :).
 • Het moeilijkste vond ik besparen op printpapier… De laatste maand was een zware stagemaand, en voor mijn lessen moet er telkens heel wat afgedrukt worden. Zoveel mogelijk heb ik dit dan ook dubbelzijdig gedaan, maar ik mag niet denken aan de stapel papier die er deze maand is doorgevlogen.
 • Tot slot: Ik beterde deze maand wel degelijk mijn leven wat betreft een fout die ik maar al te vaak maakte…: gratis boekjes meenemen! Ik weet niet hoe het komt… maar telkens wanneer ik in de winkel/ in de bib/ in de aula/ op school/… een boekje zie liggen, waarvan ik denk: “interessant!”, verlaat alle rede me en neem ik het mee, zonder erbij stil te staan of ik die info nu wel nodig heb, of ook niet op het internet zou kunnen vinden, laat staan dat ik nadenk over de onnodige papierberg die ik in huis haal.
Boekjes meenemen: waarom doe ik het? Waarom?!

Boekjes meenemen: waarom doe ik het? Waarom?!

Deze maand heb ik bewust geen boekjes meegenomen. En ik red het, ook zonder boekjes. Tiens…

Janka:

Check! Bij het uitchecken in het hotel gevraagd of ze de rekening wouden doorsturen naar mijn email! Via mail nagekeken of alles klopte, en vervolgens betaald: geen papier verspild deze keer!


Deodorant

~ Ga voor een deo met minimale verpakking en lange levensduur, zoals een aluinblokje. ~

Kirsten:

Ondertussen gebruik ik al een tijdje een aluinsteen als deo en ik ben hier echt heel tevreden over. Momenteel vind ik deo met een geurtje gebruiken zelfs lastig, want zodra je wat gezweet hebt, ruikt deze deo veel minder fris dan wanneer je een reukloos alternatief neemt. Hierbij ruik je namelijk niets. Ik moet wel zeggen dat ik na een inspanning vaak voor alle zekerheid mezelf even was en dit opnieuw aanbreng. Op deze manier ben ik zeker dat er geen lastige geurtjes ontstaan en dergelijke hygiëne kan helemaal geen kwaad! Ik deed dit trouwens ook toen ik een spray of roller gebruikte, dus uiteindelijk is er niet veel veranderd.

Een aluinblokje.

Een aluinblokje.


Wattenstaafjes

~ Ongezond voor je oren en niet recycleerbaar. Probeer eens zonder. ~

Janka:

Ik denk dat ik een kleine verslaving aan oorstokjes heb… Ik gebruik ze wel enkel voor mijn oren, niet om te poetsen of voor make-up en dergelijke, maar ik heb soms weken dat ik tot 5 keer mijn oren kuis. Meestal gebruik ik zelfs 1 oorstokje per oor (dus 2 in totaal). Sinds het begin van de uitdaging, ben ik blijven mijn oorstokjes te gebruiken, maar ben ik geminderd tot 1 stokje per keer. Dat is toch al een halvering!

Maar toch, gezien de medische risico’s (waar ik eerlijk gezegd niets van afwist), heb ik het afkicken dan maar verder gezet. Ondertussen gebruik ik enkel oorstokjes om mijn oren na het wassen van mijn haren uit te drogen. Dit is nog steeds 4 keer per week. Normaal gezien neem ik als ik reis ook oorstokjes mee, maar dat heb ik deze keer niet gedaan. Dus dat betekent toch dat ik 8 dagen mijn oren niet gekuist heb met oorstokjes.

Hoe ik het dan deed? Wel ja, gewoon zoals hierboven [in de wiki] beschreven staat: het tipje van een handdoek nemen. Erg handig ben ik er nog niet in. De handdoeken die wij thuis gebruiken hebben zo een dikke, onsoepele rand waardoor het moeilijk is om het in je oor te krijgen. Misschien een aandachtspuntje voor de volgende keer wanneer ik nog eens een handdoek koop!


Schoonmaakmiddelen

~ Met enkele eenvoudige huishoudmiddelen hou je heel je kot/huis proper. Goedkoop! ~

Saskia en Maarten:

C21, die uitdaging is niet eerlijk; wij waren van plan ons huis gewoon niet meer te poetsen. Maarten heeft dit weekend toch zijn best gedaan (hij gebruikte de zeep…): kan je het zien? Het blinkt toch schoon, hè!

Bling bling.

Bling bling.


Zeep

~ Vermijd vloeibare douchezeep in plastic flessen. Is vaste zeep een oplossing? ~

De discussie over duurzame palmolie die de vorige weken al belicht werd, liep ook deze week nog door…

C21:

Nog wat meer over de eventuele problemen van “duurzame” palmolie, en de praktijk van greenwashing. Ik citeer uit een recente petitie op SumOfUs:

“Specifically, companies have pledged to protect “High Conservation Value” or “High Carbon Stock” forest — based on a common understanding of what this means. […]

But now Unilever is participating in an industry attempt to redefine what counts as “High Carbon Stock” forest. Only the worst industry players are participating actively in this greenwash — companies like IOI and Cargill. If they get their way, companies could keep pushing bulldozers into some of the world’s most important rainforests even while claiming to be deforestation free. Even worse, they are refusing to stop any deforestation until the “study” is complete. And now Unilever is joining them.

It’s clear that industry will use this exercise to loosen the definition what forest they will spare from the bulldozers. If they do, it could open the door for continued destruction for what they want to call “sustainable” palm oil. It’s a desperate attempt to continue business as usual and avoid growing consumer demands for deforestation-free palm oil.”

Je kan de petitie trouwens hier tekenen.

Tweede opmerking: Cora verkoopt nu ook choco in hun huismerk, die expliciet geadverteerd wordt als zijnde ‘Zonder palmolie’.

Vorige week merkte deelneemster Kirsten op dat ze wat last kreeg van droge huid door het gebruik van een bepaald type zeep. Ze vermoedde toen dat het toen lag aan het feit dat het om een sterk geparfumeerde zeep ging. Deze week werden haar vermoedens bevestigd… En haar problemen opgelost.

Kirsten:

Mijn vermoedens werden tijdens deze laatste week bevestigd. Ik gebruikte echt het verkeerde soort zeep. De blok die ik vorige week gestart ben, heeft niet echt een geur en is gemaakt voor mensen met een bepaald type huid. Zo is het goed voor een gevoelige, vettige of normale huid en is het op zo’n manier gemaakt dat werkelijk alle zeep van je lichaam gespoeld wordt. Hierdoor kan je huid dus niet uitdrogen of geïrriteerd geraken door zeepresten. Mijn huid voelde na de eerste wasbeurt opnieuw beter en zachter aan. Voor degenen die een gevoelige huid hebben, is het dus echt aan te raden om een zeep te nemen zonder parfum, want deze met zijn veel agressiever.


Verpakkingen

~ Weg met overmatige verpakking! Ga voor minder of herbruikbaar. ~

Op de wiki ontspon zich een discussie over het verpakkingsafval dat gecreërd kan worden door gebruik van medicijnen.

Janka:

Ik ben niet echt een “pillenslikster”. Ik moet al echt doodziek zijn voor ik naar medicijnen grijpen, maar, op vakantie is een reisapotheek natuurlijk een must! Toen ik aan het inpakken was, merkte ik op hoeveel verpakking al die medicijnen samen wel niet hebben.

Aan heel veel dingen gaan we waarschijnlijk niets kunnen doen. Medicijnen in bulk aankopen als je niet vaak ziek bent, is geen optie. Maar, het leek mij interessant om eens te discuteren over al die bijsluiters!

Het zou bijvoorbeeld veel handiger zijn om een bijsluiter te krijgen, de eerste keer dat je een medicijn koopt, en dat je daarna deze niet meer krijgt. Een andere mogelijkheid is misschien om medicijnen te verkopen en om op de buitenkant van de verpakking te schrijven in welke talen de bijsluiter is. Voor mij is het echt niet nodig om de bijsluiter nog langer te maken door er 14 talen op te zetten die ik niet spreek. Gewoon Duits, Nederlands, en Frans (misschien ook Engels) zijn voldoende voor mij. Nog een andere mogelijkheid is om de bijsluiter misschien op internet te zetten? Of met een QR code?

Misschien hebben jullie betere ideeën? Ik weet dat de grote farmaciebedrijven hier al over aan het nadenken zijn. Wie weet vinden wij een super goede oplossing die hun zoektocht naar een alternatief voor de bijsluiter kan stoppen?

Kirsten:

Voor sommige dingen staat de bijsluiter al op het internet, maar nog niet voor alles denk ik. Ik vind dat alvast een goed idee, maar ik vrees dat dit geen optie is voor iedereen. Zo kunnen zowel mijn grootouders als mijn vader niet werken met een computer en dus niets op het internet opzoeken. Je kan natuurlijk wel altijd hulp vragen aan anderen, maar ik vrees dat de meeste mensen dit niet zien zitten omdat ze niet graag anderen lastig vallen. Verder lijkt het me ook een goed idee om de bijsluiters enkel in de landstalen te zetten, alhoewel ik mij dan zorgen maak over mensen die bijvoorbeeld pas naar hier verhuisd zijn en nog geen enkele taal hier beheersen. Engels is dus echt wel een must :p! […]

C21:

Zoals Kirsten zegt kan een bijsluiter op het internet een goede aanvulling zijn, maar geen vervanging. Het probleem met bijsluiters is dat het absoluut vitaal is dat iedereen zo snel en goed mogelijk moet kunnen begrijpen wat er in staat. Dus in feite ook mensen die hier op vakantie zijn, of nieuwe Belgen die nog geen van de landstalen beheersen. Ik heb ook vaak met Erasmusstudenten samengewerkt die wel Engels konden, maar daarom niet altijd zo vlot. Dan kan het interessant zijn dat er ook iets opstaat in het Spaans, Italiaans, Grieks, Arabisch, enz. Hoewel dit sowieso al niet bij alle medicijnen meer het geval is.

Wat misschien wel interessant is, is om bedrijven rechtstreeks aan te schrijven. Bea Johnson van de Zero Waste blog doet dat vaak. Als ze een product tegenkomt dat ze niet kan missen (zoals bv medicatie), dan schrijft ze die bedrijven aan om hen aan te sporen hun verpakking zoveel mogelijk te reduceren. Dat is iets dat ik zelf ook eens ga proberen. Bepaalde medicatie neem ik permanent (bv. allergie), en ik zie duizend-en-een manieren om de verpakking ervan te verminderen. Komende week ga ik eens een mailtje opstellen voor de fabrikant, ik zal het dan ook proberen te delen.


Advertenties
Getagged , ,

7 thoughts on “Zero Waste Uitdaging – week 4

 1. […] Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de […]

 2. […] Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste nieuwtjes krijg je steeds via […]

 3. […] de deelnemerswiki ook voor iedereen opengesteld. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je nog meer lezen over de inspanningen van de deelnemers voor deze uitdaging. In dit artikel […]

 4. […] gisteren werd aangekondigd is het einde van week 4, en dus ook van de Zero Waste Uitdaging, aangebroken. Op dit moment hebben de 5 deelnemers 30 dagen […]

 5. Ik heb bio oorstokjes gevonden in dendelhais
  Het stokje is van karton ipv plastiek.
  Eventjes wennen aan het feit dat het stokje een beetje meebuigt, maar anders perfect bevonden en weer wat wegwerpplastiek minder

  • Sebastiaan schreef:

   Bedankt hoow@huis met tuin, ik heb het aan de deelnemers doorgegeven! Je vindt dezelfde oorstokjes ook in The Body Shop en Di als ik me niet vergis.

Reacties zijn gesloten.

Advertenties