Zero Waste Uitdaging: slot (maar niet het einde)

C21Zoals gisteren werd aangekondigd is het einde van week 4, en dus ook van de Zero Waste Uitdaging, aangebroken. Op dit moment hebben de 5 deelnemers 30 dagen Zero Waste Uitdaging achter de rug. Prijzen zullen worden uitgereikt. Artikels zullen nog gepubliceerd worden. De Facebookpagina zal nog verder geüpdatet worden met bedenkingen en overzichten. De informatiestroom is dus nog niet ten einde. Om de slotfase van de uitdaging in te luiden, publiceerde ik gisteren al een samenvattend bericht op de deelnemerswiki. Ik ging er in op enkele punten die iedereen zeker zou moeten onthouden, en probeerde ook wat de bredere context van het nut van een Zero Waste levensstijl te schetsen.

Omdat ik er rotsvast van overtuigd ben dat dit ook jullie interesseert, zal ik hem hier integraal publiceren. Veel leesplezier.


C21


 
Beste deelnemer,
Proficiat! Het feit dat je deze pagina leest, is een teken dat je 30 dagen lang de Zero Waste Uitdaging hebt volgehouden.
Een kleine maand geleden ging het initiatief van start, eerst klein en bescheiden, dan momentum verzamelend voor steeds grotere sprongen. De wiki werd uitgebreid met originele bijdragen, op Facebook werd er vanalles gedeeld, foto’s legden jullie vorderingen vast voor het nageslacht, de nieuwsbrief werd volledig vernieuwd, én er was zelfs aandacht van buitenaf voor onze uitdaging. Dit alles is dan ook in de eerste plaats aan jullie te danken! Zonder enige tussenkomst ontpopte iedereen zich op zijn eigen manier tot een ambassadeur van een Zero Waste levensstijl.
In dit slotbericht zou ik graag nog enkele dingen op een rijtje zetten: vragen, opmerkingen, dingen om mee te nemen naar de toekomst. Praktische aspecten (einde van de uitdaging, doorgeven van de doos, prijsuitdeling) zullen zo snel mogelijk via mail geregeld worden.
Er kunnen wel wat dingen gezegd worden over de uitdaging en zijn betekenis. Zo moet het volgende onthouden…
Het stopt niet na de uitdaging.
Dit ligt misschien voor de hand, maar indien je écht geïnteresseerd bent in inspanningen op het vlak van Zero Waste, dan ga je er ook mee verder. Morgen. Volgende week. Volgend jaar. Waarom ooit stoppen? Deze uitdaging was maar een aanzet, een leuk project waarmee ik mensen aan wou zetten tot echte verandering. Ik hoop dan ook dat jullie ook in de toekomst open staan voor evolutie, revolutie, en copernicaanse omwentellingen. En de toekomst? Die begint nu. Vanaf nu kunnen jullie je creativiteit pas écht de vrije loop laten. Dat brengt me naar het volgende punt…
Het stopt niet bij 5 uitdagingen.
Het concept van de Zero Waste Uitdaging was eenvoudig: iedere kandidaat kreeg 5-6 uitdagingen. Geen enkele uitdagingsdoos was dezelfde, maar er werd wel steeds voor gezorgd dat elke uitdaging door minstens 2 personen werd gedeeld. Dit alles om er voor te zorgen dat alles voor iedereen overzichtelijk en haalbaar bleef. Niemand kan immers 20 uitdagingen tegelijk aangaan, en er ook nog eens zijn ervaringen over delen.
Toch zou dit na de uitdaging een streefdoel kunnen zijn. Waarom flessenwater laten staan, maar niets doen rond verpakkingen? Waarom vaste zeep gebruiken, als je nog elke dag voedsel weggooit? Begrippen als “Zero Waste” of “Low Impact” of “ecologische voetafdruk” verwijzen niet naar specifieke maatregelen, maar naar een levensstijl, een ingesteldheid. Doe als Bea Johnson of onze eigen Steven Vromman, en zet in op een totaalpakket van maatregelen die je ecologische impact verkleinen. Kies concrete en meetbare (maar haalbare!) doelstellingen, en ga er volledig voor. En dat mag best ambitieus zijn. Vier dagen per week vegetarisch eten, en dat voor de rest van je leven. Binnen twee jaar maximum één vuilniszak restafval per jaar, en nog een jaar erna maar een halve zak. Resoluut “nee!” zeggen tegen voeding die niet duurzaam is. Nooit de auto nemen, tenzij absoluut noodzakelijk. Je ecologische voetafdruk reduceren tot 1,6 hectare.
Rolmodellen en voorbeelden genoeg. De Zero Waste blog van Bea Johson is er een van, de Low Impact blog van Steven Vromman een ander, om er maar twee te noemen. Hun boeken vind je online of in de winkel. Als je echt iets wilt doen, vind je hier meer dan genoeg tips en concrete plannen om de koe bij de horens te grijpen. Maar die koe dan niet op eten, want vandaag is veggiedag. Wat me opnieuw naar het volgende punt brengt…
Het stopt niet bij Zero Waste.
Geloof het of niet, maar zelfs het drastisch reduceren van afval in ons dagelijks leven is maar een kleine stap. Willen we echt iets veranderen aan de wereld, te beginnen bij onze eigen omgeving, dan moeten we ook rekening houden met dingen als…
Voedsel.
Kledij.
Transport.
Energie.
Wonen.
Niet om te zeggen dat Zero Waste inspanningen een druppel op een hete plaat zijn (want we blijven optimistisch), maar er zijn veel domeinen die een even grote, en vaak grotere, impact hebben op onze omgeving. Het goede nieuws? Ook hier kan je als individu proberen een verschil te maken. Vegetarisch eten kan een grote impact hebben. De auto laten staan is iets dat we allemaal zullen moeten leren. Je (toekomstig) huis zuinig maken is een streefdoel voor iedereen. Op het vlak van voedsel en kledij kan je al zonder problemen voor duurzaam gaan. Reduceer het aantal elektronische apparaten in thuis of op kot, en breng ze naar de kringloopwinkel. Het zijn allemaal domeinen waar je zelf je opzoekwerk zal moeten verrichten. Zero Waste gaan is al een uitdaging op zich, een die bovendien maanden aan voorbereiding en opzoekwerk heeft gekost. Ik wil jullie echter niet met lege handen de boze wereld terug insturen. Daarom vind je hieronder een lijst met een uiterst kleine greep uit de meest interessante en bruikbare links die ik het voorbije jaar ben tegengekomen. Ik zal hem op termijn blijven updaten. Hopelijk hebben jullie er iets aan.
Algemeen

 • Blog Low Impact Man: op de blog van Steven Vromman vind je meer info over zijn persoonlijke zoektocht naar de mogelijkheden om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Onder “Boeken” kan je zijn boek gratis downloaden, en vind je een schat aan links om je eigen impact op elk vlak te verkleinen, van geboorte tot voeding, van transport tot overlijden.
 • Zero Waste Home: dé Zero Waste blog is natuurlijk die van Bea Johnson, die ook de inspiratie bood voor de uitdaging. Hier vind je talloze tips om je dagelijkse afvalproductie tot (bijna) nul terug te brengen. Boeiend en (bijna) haalbaar!
 • Green Evelien: ooit in de krant verschenen als hét groenste gezin van België! Green Evelien probeert samen met haar man en kinderen een low impact levensstijl in de praktijk te brengen, door grondige maatregelen op elk vlak. Een onschatbare bron van tips!
 • The Green Lantern: een verzameling artikels over groene vraagstukken, mythes en misverstanden. Is het een zonde om mijn laptop ’s nachts in het stopcontact te laten steken? En hoeveel groener is het om nota’s te maken op je iPad, in plaats van op een blad papier? Deze, en andere, vragen worden met kennis van zaken en de nodige humor op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Transport

 • Rail Travel in Europe wiki: extreem uitgebreid wiki over de mogelijkheden van treinreizen binnen Europa. Compleet met tips, prijzen, routes en links.
 • seat61: ook hier een extreem uitgebreide website met alle mogelijkheden voor treinreizen, en dat wereldwijd (!).
 • Elektrische Voertuigen in Actie: site voor het stimuleren van elektrisch rijden in Vlaanderen. Je vind er alle elektrische automodellen op de Belgische markt, een overzicht van de wetgeving en subsidies, en een kaart met alle oplaadpunten in België.

Afval

Energie en wonen

 • Saving Electricity: laat de jaren ’90 lay-out je niet bedriegen: die is de beste en meest geïnformeerde website over elektriciteitsverbruik die ik al ben tegengekomen. Zeer gedetailleerd maar toch extreem overzichtelijk. Deze site toont wat je écht moet aanpakken om je elektriciteitsverbruik te reduceren, hoe je het moet doen, en hoeveel je er exact mee zal besparen. Niet te kloppen.
 • TopTen: een overzicht van de top tien meest energiezuinige diensten en producten in elke mogelijke categorie (auto’s, printers, televisies, …). Handig wanneer je op het punt staat een nieuw apparaat te kopen!
 • Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen en Wonen: informeert over gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen. In de databank kan je op zoek gaan naar bio-ecologische producten, leveranciers, verkooppunten, aannemers, architecten,…
 • energiesparen.be: website over de mogelijkheden van het besparen van energie in je woning, met een overzicht van subsidies en mogelijkheden op Vlaams niveau.

Voedsel

 • Donderdag Veggiedag: website boordevol vegetarische recepten en kooktips.
 • Dagen Zonder Vlees: hoewel er in 2014 geen campagne liep, vind je op deze site toch nog een schat aan informatie rond vegetarisch eten, inclusief recepten. Voor wie wat extra motivatie nodig heeft in de Vastenperiode of daarbuiten.

En niet te vergeten natuurlijk:

Ga heen, en vermenigvuldigt u maak me trots.

 

Sebastiaan-C21

 


Nog niet helemaal mee met de Zero Waste Uitdaging? Je vindt hier meer informatie. In de overzichten van week 1, week 2, week 3, en week 4 kan je meer lezen over de inspanningen van de deelnemers. De laatste nieuwtjes krijg je steeds via de Facebookpagina van de blog.

 

Getagged , ,

2 thoughts on “Zero Waste Uitdaging: slot (maar niet het einde)

 1. […] Zero Waste Uitdaging: slot (maar niet het einde) […]

 2. […] en week 4 kan je nog meer lezen over de inspanningen van de deelnemers voor deze uitdaging. In dit artikel krijg je bovendien nog een overzicht van wat de deelnemers (en lezers) zeker moeten onthouden van de […]

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: