C21 kringt, en wint

C21

Zoals aangekondigd geniet C21 nog tot eind augustus van een welverdiende vakantie. Dat er niet wordt stilgezeten, bewijst dit artikel! Lees even mee.

Juli was de ideale periode om thuis eens een grote opruimactie te organiseren. Kotspullen van Leuven stonden thuis gestockeerd, kelder en zolder werden uitgemest, kasten werden leeggemaakt om plaats te maken voor zes jaar cursussen en nota’s… Resultaat: een gigantische stapel spullen. De uitdaging: ze op een afvalloze manier kwijtraken.

C21

Abandon all hope, ye who enter here.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing, die veel eenvoudiger, goedkoper, en nuttiger is dan alles naar het containerpark te brengen (iets wat vreemd genoeg veel mensen blijven verkiezen): de Kringwinkel.

De voordelen even op een rijtje:

  • Bijna alles wordt ingezameld, zolang het verkoopbaar is. Kleren, matten, speelgoed, huisraad, meubels, beeldjes, schrijfgerief, gadgets, boeken, cd’s en dvd’s, tassen, oude pc’s, schoenen, … Alle elektronische apparaten mogen worden binnengebracht, zelfs als ze defect zijn. Hetzelfde geldt voor fietsen.
  • Je kan alles gratis afleveren. Met 120 vestigingen in heel Vlaanderen is er altijd wel een in je buurt.
  • Je kan alles gratis thuis laten afhalen. Tegen betaling kan je zelfs een hele inboedel laten leeghalen (bij verhuis, overlijden, …).
  • Alles krijgt een bestemming. 45% van de binnengebrachte goederen geraakt verkocht, 48% wordt gerecycleerd of gerecupereerd (als materiaal voor nieuwe spullen, ook wel upcycling genoemd). Uiteindelijk belandt slechts 7% bij het restafval, wegens onherstelbaar of té versleten. Door het verkleinen van de afvalberg wordt jaarlijks 63.000 ton CO2 bespaard.
  • Het is een sociaal project. De Kringwinkels hebben geen winstdoelstelling. Een groot deel van de inkomsten wordt gebruikt voor de tewerkstelling van 5000 mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt (zoals mensen met een diploma archeologie en culturele studies hoop ik?).

Ik moest geen twee keer nadenken.

Vooral na het bekijken van deze stapel.

Vooral na het bekijken van deze stapel.

 


C21 is gek van het Zero Waste-concept! In het voorjaar van 2014 werd een dolle uitdaging op poten gezet rond dit thema. De resultaten en artikels vind je hier. Jullie vinden de laatste nieuwtjes en artikels ook steeds terug op de Facebookpagina van de blog.

Advertenties
Getagged , , ,
Advertenties