De auteur

Kort iets over mezelf. Ik ben een student van in de twintig, met momenteel een master archeologie en culturele studies achter de kiezen, en een eenjarige master in het management in de steigers. Na de afronding van mijn studies, die dan in totaal 6 jaar geduurd zullen hebben (en dat met mijn belastinggeld!), hoop ik werk te vinden in de museumwereld als erfgoedsector. Professioneel ligt mijn grootste passie bij de archeologie en geschiedenis, en hoe deze naar een groot publiek te brengen. Vanuit mijn vrije tijd ben ik dan weer veel bezig met bomen knuffelen en varens onteren ecologische thema’s, en zaken als marketing, privacy en sociale media.

Een tijdje geleden begon ik me te realiseren dat ik binnenkort, na mijn studies, belangrijke keuzes zou moeten maken op het vlak van werk, wonen, consumeren transport, en andere grote-mensen-dingen (hallo daar, manische depressie!). Ik besefte dat dit een unieke kans zou zijn om in de praktijk te brengen waar veel mensen enkel over praten, namelijk een duurzaam en verantwoord leven uitbouwen, en dit dadelijk van bij het begin.

Gecombineerd met mijn opleiding en persoonlijke interesses vormde ik zo voor mezelf een beeld over het soort consument dat ik zelf, na mijn studies, zou willen worden. Iemand die geïnformeerd is, en daardoor bewuste keuzes kan maken. Iemand die inzicht heeft in thema’s die vaak aan bod komen in onze huidige maatschappij. Vereiste basiskennis voor de 21ste-eeuwse consument, zo je wil. De gelegde klemtonen zijn persoonlijk en volledig arbitrair, maar daarom niet minder interessant. Omdat kennis nutteloos is zonder te worden gedeeld, omdat ik altruïstisch ben ingesteld, en omdat ik graag schrijf en informeer, heb ik besloten deze informatie te verspreiden en in een blog te gieten.

Kortom een blog met een nobel doel: het informeren van mensen. Ik wil vanuit mijn eigen opleidingen en interesses iets vertellen over de thema’s die ik belangrijk vind. Marketing en ethiek. Advertenties en reclame. Consumeren en copyright. Ecologie. Kortom enkele begrippen en inzichten die basiskennis zouden moeten vormen van de consument in de 21ste eeuw, maar ook uitdiepende thema’s die meer achtergrondinformatie bieden. Dat informeren doe ik in mijn eigen stijl, namelijk met humor en vanuit het standpunt van een geëngageerde twintiger. Of die illusie koester ik toch.

Het is hierbij niet per se de bedoeling actueel te zijn, en een persoonlijke mening kenbaar maken is ook niet mijn eerste doel. Dit hangt samen. Bij het schrijven van een artikel kies ik voor een tweeledige aanpak. Ik doe eerst onderzoek naar de onderwerpen waar ik over wil spreken, en zorg ervoor dat die, op journalistieke wijze, correct en neutraal wordt weergegeven. Daarna lardeer ik mijn ongezouten, ironische, en uiterst persoonlijke mening daartussen, want wat zou de lol anders zijn? Hierbij is het zeker niet de bedoeling de actualiteit te volgen. Artikels kunnen inspelen op recente ontwikkelingen, maar evengoed tijdloos zijn.

Daarnaast wil ik ruimte bieden voor gastartikels van leeftijdsgenoten. Want kijk ik rond mij zie ik een psychologe, archeologen, een ingenieur, een chemist, een journalist, een historicus, filosofen, leden van politiek links en een jongerenvoorzitter van centrum-rechts. Allemaal mensen in mijn kennissenkring, vaak goede vrienden, allemaal van mijn eigen leeftijd. Allemaal in staat iets zinnig, of zo niet iets interessant te zeggen over de thema’s die in de blog behandeld zullen worden, steeds vanuit hun eigen vakgebied. Deze bijdragen zullen verdiepend werken en achtergrondinformatie bieden bij de thema’s van deze blog. De stem van een generatie, vertaald in een artikel, beeldfragmenten, een citaat, of een observatie.

En zo draait de wereld wat verder.

Veel leesplezier.

Advertenties

15 thoughts on “De auteur

 1. vivavega schreef:

  Hallo!

  Ik zou vanaf het komende semester graag minder afval gaan produceren. Ik ben vegetariër en deze nieuwe, verpakkingsloze stap, lijkt me logisch gezien mijn passie voor milieu en duurzaamheid. Daarom vroeg ik me af of je me 1 gouden tip zou kunnen geven voor een beginnende zero-waster als ik, met een druk lessenrooster en een krap studentenbudget?

  Alvast ontzettend bedankt en bedankt om me tot deze nieuwe levensstijl te inspireren!

  • Sebastiaan schreef:

   Hoi vivavega,

   Het is al even geleden dat ik iets voor mijn blog heb geschreven, maar ik geef je graag advies :)!

   Als student zou ik vooral de focus leggen op het verminderen van verpakkingsafval (vooral voeding). In Leuven (ik weet niet waar jij studeert?) verbaasde ik me steeds over het aantal studenten dat met een waterflesje in de bib zat. Een drinkbus met kraantjeswater is veel goedkoper, en je spaart al snel 100+ flesjes per jaar uit.

   Daarnaast zou ik zeker op goed gaan naar een zero waste winkel in je buurt. Er zijn er in Leuven, Antwerpen, … Zo kan je enorm veel inspiratie opdoen. Schaf je een paar herbruikbare groentenzakjes aan (bv. http://www.againanda-gain.com/nl/products) of maak er zelf. Ook in gewone supermarkten zijn die welkom.

   Voor nog meer praktische tips verwijs ik je naar de artikels over de Zero Waste Uitdaging op deze blog (https://consument21.wordpress.com/category/zero-waste-uitdaging/). Je mag me ook steeds contaceren.

   Succes!

   • vivavega schreef:

    Een drinkfles heb ik al, bij ons in Gent zit bijna iedereen op de faculteit al met een speciale, in de resto’s gepromoote drinkfles, dus op dat vlak zijn we goed bezig 🙂

    Ik ga zeker eens op zoek naar een verpakkingsvrije winkel en snuister nu nog wat rond op de blog (daar gaat mijn examenconcentratie…)

    Dankjewel voor het snelle antwoord en de goeie tips!

Reacties zijn gesloten.

Advertenties